Thursday, August 21, 2008

Bawal Goreng Berlada

Masak ikan pedas-pedas camni memang laku kat rumah ni...Aiman n Najiha memang bertambah makan nasi.

Bahan:-
1 ekor ikan bawal besar - bersihkan dan kelar
5 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk (kalu serai besar 1 pun cukup)
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu kecil serbuk kari
2 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan air
2 sudu besar gula pasir/gula melaka
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak

Cara Memasak:-
Bawang digaul rata dengan garam halus dan serbuk kunyit. Goreng garing sikit, angkat dan letak dalam pinggan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah hiris dan goreng hingga layu dan kekuningan. Masukkan serai, bawang putih dan halia. Kacau dan masukkan cili kisar dan rempah kari. Perlahankan api masukkan sedikit air dan masak cili hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Masak biar kuah agak pekat. Tutup api dan tuangkan ke atas ikan yang diletakkan ke dalam pinggan tadi.

2 comments:

  1. k.ummi, tQ resepi nih...ina dh wat tp xde bawal tuko kembung jek...sedap! len skit dr berlada lain sbb ada kari...tQ kak yer!

    ReplyDelete
  2. Hana, tak kesah ikan apa2, yang penting ladanya tuh!! Terangkat! Hehe..thanx for trying dear!

    ReplyDelete