Ni resepi dari Majalah Wanita lama tahun 2002. Tak tau lah apasai nama dia Tualang Tiga, teringat citer P.Ramlee dlm Orang Minyak ek..Kampung Tualang Tiga..hehe. Bahan pun lebih kurang je dengan rendang2 lain..Xpalah, kita try je kan..Pagi minggu semalam Ummi masak rendang ni untuk dijamu bersama pulut kuning. Emm sedaappp! Ummi gandakan bahannya untuk 1 1/2 ekor ayam dan bagi family adik bawa balik sikit lepas makan-makan. Ni resepi asalnya dengan sedikit tambahan bahan.
Bahan:-
1 ekor ayam - potong 10 - 12 ketul
1 biji kelapa - diambil pati santan
250 gm kerisik
2 helai daun kunyit - hiris halus-halus
4 helai daun limau purut - hiris (*ummi terlupa nk letak ni..adeeiii)
100 gm (+- 1/4 cawan) perahan air asam jawa
2 sudu besar serbuk rempah rendang Adabi (*tambahan)
sedikit minyak
garam
Bahan Kisar:-
250 gm bawang merah
150 gm bawang putih
250 gm cili kering
200 gm lengkuas
5 batang serai
200 gm halia muda
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah rendang. Kacau 10 minit. Masukkan ayam dan gaul rata dalam kuali selama beberapa minit. Masukkan pati santan dan kerisik. Kacau sesekali supaya ayam tidak hancur. Masak dengan api sederhana. Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Bila kuah agak pekat, masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut dan biar rendang kering sedikit atau terpulang jika ingin berkuah sederhana pekat. Hidangkan bersama pulut. Memang x mengecewakan!!
aik.. ingatkan lagu ajer ada Tualang tiga... Rendang pun ada... Nampak macam sedappp ajer. Bila la dapat makan masakan Rendang Tualang Tiga kak ummi ni.. Jangan sampai bongkok tiga menunggunya sudahlah ya...
ReplyDelete*cubit sikit... :)
Salam Ummi
ReplyDeleteI made your rendang on the weekend (tokok tambah sedikit). Yummmm. Tks for it