Monday, June 9, 2008

Ikan Kembung Berlada

Ni actly masak sebelum ummi pergi bercuti hari tu..x sempat nk posting.. Masak bese2 je..sempoiii habis dah ni..


Bahan:
2 ekor ikan kembung.
5 tangkai cili merah - kisar
6 tangkai cili padi - kisar (ikut selera pedas)
5 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
1 sudu besar gula pasir
2 sudu besar gula melaka
1 sudu kecil serbuk kari
2 sudu kecil cuka
garam


Cara Memasak:-
Ikan yang telah bersih dilumur garam dan serbuk kunyit, goreng kekuningan dan angkat. Ketepikan. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak dan kemerahan. Masukkan serbuk kari, cuka, gula melaka dan gula pasir. Kacau hingga sebati. Masukkan sedikit garam dan seimbangkan rasa. Tuang atas ikan goreng tadi..Hidangkan..

No comments:

Post a Comment