Saturday, June 28, 2008

Coffee Bun


Resepi dari buku masakan terbitan baru iaitu Majalah Sedap. Masa beli buku ni dapat harga diskaun sebab harga promosi. Ni first time Ummi buat roti x guna tepung roti, tapi guna tepung gandum dan ummi adjust sikit dengan tepung naik sendiri. Fuhh, naik gebu la pulak..Ummi letak fresh cream dan tabur coklat rice kat tengah roti tu..anak2 suka..

Bahan:-
350 gm tepung gandum (*ummi + 300 gm tepung gandum dgn 50 gm tepung naik sendiri)
60 gm gula pasir
1 sudu makan susu tepung
2 sudu teh yis segera (mauripan)
1 bij telor (dipukul sikit)
1 sudu makan kopi ) bancuh
175 ml air panas ) bersama - biar sejuk
50 gm marjerin (*ummi letak butter)
1/2 sudu teh garam

Cara Membuat:-
Gaul tepung, gula, garam, susu tepung dan yis hingga rata. Masukkan telor dan air kopi sedikit sedikit sambil diuli hingga tidak melekat. Masukkan butter dan uli lagi hingga doh menganjal. Bulatkan doh dan rehatkan selama 30 minit hingga naik sekali ganda. Kempiskan (tumbuk2) adunan. Ambil sedikit dan timbang setiap satunya 50 gm. Bentukkan bulat. Tekan sedikit dan letak dalam loyang yang telah digris. Biarkan selama lebihkurang 1 jam atau naik hampir sekali ganda. Sapukan susu evaporated. Bakar dalam ketuhar selama 12 minit dengan suhu 190C.

3 comments:

  1. Hi Ummi

    Memang nampak gebu roti Ummi. Vin mesti nak cuba soon.

    ReplyDelete
  2. Hai VG, hehe..aah gebu jek wpun guna tepung gandum tau...leh try nnt..sedap cecah dgn teh O :)

    ReplyDelete
  3. Saya pun suka.. gebu... Nak rasa sikit???

    ReplyDelete