Ni jelah lebihan yang sempat ummi amik gambar...sian nk hancuusss dah kek ni dikerjakan dek anak-anak sedara yang boleh tahan nakalnya..hehe
Memang sedap!!!!
Memang sedap!!!!
Jumaat malam baru-baru ni sampai Ahad baru ni memang Ummi bz teramat. Petang Jumaat tu lepas menziarah ahli keluarga officemate yang meninggal, malam terus wat muffin sikit, bakar 2 buku kek nak bawak ke Gombak, permintaan adik ummi sebab nk wat besday anak dia dan bagi jiran2 dia sikit sebab dia dah promote kek2 yg penah Ummi try, hehe.... Dah janji dengan dia dari tengahari Jumaat lg dia telefon. Pukul 1 pagi le Ummi tdo, lepas mengemas kain baju untuk ke Gombak selepas Subuh hari Sabtu..Ummi g KL sebab nk anta parent n adik bongsu menunaikan umrah. Kepada sahabat2 di KL, sorry lah byk2, sebab Ummi mmg xda kesempatan langsung nak jumpa, sekejap sangat masa. Ahad tengahari dah balik Kuantan sebab nak hantar abang long semula ke kolej dia.
Kali ni Ummi wat kek yang Ummi selongkar di dapur Kak Rinn. Tk Kak Rinn sebab share resepi dari Allrecipe.com ni...Memang sedap! Sume yang makan kek ni puji sedap... Okay meh salin resepi ya...
Bahan:-
1 cawan margerin/butter
1 13/4 cawan sugar (*ummi guna 1 1/2 cawan sj ikut K.Rinn)
3 biji telor
2 1/2 cawan tepung serbaguna
6 sudu makan serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh esen vanila
1 1/2 cawan susu segar
1 sudu teh garam
Topping:-
300 gm coklat masakan
200 gm whipping cream
1 teaspoon butter
(*Masak secara double boiler hingga berkilat dan sebati. Sejukkan sebelum disapu atas kek)
Cara Membuat:-
Preheat oven ke suhu 175 deg. celcius. Griskan loyang ukuran 9x 13" (ummi guna loyang 8x8x3 inci). Ayak bersama tepung, baking powder, serbuk koko dan garam. Putar margerin dan gula hingga ringan dan gebu. Masukkan telor satu persatu, putar dan masukkan esen vanila sambil diputar terus. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar dan gaul/putar perlahan hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 - 45 minit/hingga masak. Biarkan sejuk atas wire rack. Garnish dengan topping coklat.
Preheat oven ke suhu 175 deg. celcius. Griskan loyang ukuran 9x 13" (ummi guna loyang 8x8x3 inci). Ayak bersama tepung, baking powder, serbuk koko dan garam. Putar margerin dan gula hingga ringan dan gebu. Masukkan telor satu persatu, putar dan masukkan esen vanila sambil diputar terus. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar dan gaul/putar perlahan hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 - 45 minit/hingga masak. Biarkan sejuk atas wire rack. Garnish dengan topping coklat.
Salam Ummi, berkunjung balas ni.. ooo kat Kuantan yea...nostalgic tempat itu..:)nice nlog. Can I link?
ReplyDeletewkumsalam cikmilah, oo ada kenangan mengusik jiwa ke kat sini..hehe..tq, urs too...yes of course!please.. :D
ReplyDelete