Saturday, June 14, 2008

Ayam Rampai

Ok ni resepi dari Kak Liza. Sesuai untuk orang bz macam ummi, lauk sekali dengan sayur2 gitu..Kiranya 2 in 1 laa..Ummi buat separuh je dari resepi asal ni, tu pun banyak..

Bahan:-
1/2 ekor ayam (buangkan kulit dan potong kecil, bersihkan)
5 biji kentang (potong kecil dan gorengkan)
1 batang carrot (potong kecil/nipis)
20 tangkai kacang sepat/buncis
1 biji capsicum merah (potong kecil) - ummi guna hijau
1 paket baby corn (ummi tambah ni)
2 biji tomato (belah 6)
1 labu bawang besar (potong bulat)
3 biji cili merah (hiris kasar)
1 biji cili api (hiris kasar) - kalu nak pedas
garam
serbuk kunyit
minyak

Bahan tumis:- (hiriskan)
3 ulas bawan gputih
3 ulas bawang merah
3 cm halia

Cara Memasak:-
Gaulkan garam dan serbuk kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak (gunakan minyak yang digoreng kentang tadi). Jangan terlalu garing (nanti ayam keras). Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk tumis bahan tumis. Kacau hingga wangi dan masukkan ayam semula. GAul rata. Masukkan sayuran kacang, carrot dan cili. Gaul rata. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Seimbangkan rasa garamnya. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment