Ni lauk dinner semalam, resepi oleh Chef Wan ni ummi cedok dari dapur Maklang...memang sedap! Lain dari biasa masakan kicap dia ni...
Bahan:-
10 keping ayam - digoreng dahulu
Bahan digoreng dan dikisar:-
6 batang cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
Bahan sampingan:-
1 sudu kecil teh serbuk kunyit
1 cawan nenas - potong dadu
1/2 cawan air asam jawa
1 batang timun - potong 2 cm panjang (*ummi pun guna carrot)
2 biji buah tomato - belah 4
2 tangkai daun bawang - hiris nipis
1 bungkus stok ayam berkicap (*ummi ganti kicap pekat manis mcm Maklang gak..hehe)
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik wangi bersama serbuk kunyit. Masukkan stok ayam berkicap, timun/carrot dan ayam. Gaul hingga rata. Masukkan sedikit air, asam jawa, nenas, tomato, gula dan garam. Setelah masak hidangkan dengan hirisan daun bawang..(ummi x letak pun).
Bahan:-
10 keping ayam - digoreng dahulu
Bahan digoreng dan dikisar:-
6 batang cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
Bahan sampingan:-
1 sudu kecil teh serbuk kunyit
1 cawan nenas - potong dadu
1/2 cawan air asam jawa
1 batang timun - potong 2 cm panjang (*ummi pun guna carrot)
2 biji buah tomato - belah 4
2 tangkai daun bawang - hiris nipis
1 bungkus stok ayam berkicap (*ummi ganti kicap pekat manis mcm Maklang gak..hehe)
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik wangi bersama serbuk kunyit. Masukkan stok ayam berkicap, timun/carrot dan ayam. Gaul hingga rata. Masukkan sedikit air, asam jawa, nenas, tomato, gula dan garam. Setelah masak hidangkan dengan hirisan daun bawang..(ummi x letak pun).
Tq..wonderful
ReplyDelete