Wednesday, June 18, 2008

Asam Rebus Tempoyak

Ntah macamana menu semalam, berkenan dan terkecur duk menyelongkar kat dapur Mat Gebu. Tapi memang Ummi duk cari yang senang, cepat dan tangkap leleh punya...yang ni pun memang x menghampakan. Hampir sama dengan masakan kampung daerah Temerloh, Karak dan yang sewaktu dengannya..Ya lah kalu orang susah, x payah guna ikan patin pun nak masak tempoyak..dapat kembung or pelalin segar pun ok. Sempoiii tapi perggghhhh!!! Mat time kasih lah ek..mudah keje akak..Banyak lagi lauk kat dapur Mat yang akak x try lagi tuh! hehe..

Bahan:
5 ekor ikan kembung (siang, cuci bersih, kelar dan toskan)
2 helai daun kunyit - siat2 kan..(mat suh rabak2 daun tu mcm kain jek..ahaakkss!)
1 keping asam gelugor
800 ml air (atau ikut keperluan - pekat sikit sedap ek mat!)
garam secukup rasa
1 camca besar tempoyak
6 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
15 biji cili padi merah *
1 inci kunyit hidup * (tumbuk lumat bahan bertanda *)

Cara Memasak:-
Masukkan bahan tumbuk, tempoyak dan asam gelugor ke dalam periuk. Gaul rata. Tuangkan air dan jerang atas api hingga mendidih. Masukkan ikan dan tambah garam secukup rasa. Bila mendidih lagi, masukkan daun kunyit, dan biarkan hingga ikan masak. Seimbangkan rasa, matikan api. Hidang....Memang sedap!!!

No comments:

Post a Comment