Monday, June 23, 2008

Asam Pedas Madras

Ni pun masakan hari Jumaat lepas, kes nk perabihkan 1 keping lagi ikan merah dalam fridge. Nak kosongkan sebab Sabtu lepas subuh Ummi n family bertolak ke Gombak dan kemudian ke KLIA menghantar parent dan adik bongsu pergi umrah. Resepi asal dari Cheftania tapi Ummi cedok dari dapur Jun. Thanx Chef, thanx Jun..sedap..Ummi wat half je dari resepi asal, ada lebih lagi ikan tu, Ummi panaskan dan bawak ke Gombak..hehe jauh ikan ni berjalan...dari Madras terbang ke Kuantan, singgah di Gombak pulak.

Bahan utama:-
1 kg. ikan pari (*ummi guna ikan merah)
2 batang serai - ketuk
4 asam keping
2 tangkai daun kari
5 tangkai daun kesum
1 sudu besar halba

Bahan kisar:-
40 cili kering
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit
2 inci belacan
sayuran seperti terung/bendi (*ummi letak tomato ceri)
1500 - 2000 ml air
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan minyak masak

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis serai, halba dan daun kari hingga wangi. Masukkan bahan kisar, masak selama 7 minit, masukkan air dan asam keping, biarkan mendidih. Kemudian masukkan ikan dan daun kesum. Kemudian masukkan sayuran, garam dan gula. Tutup dan biar selama 10 minit dengan api perlahan. Biarkan kuah kelihatan kemerahan. Tutup api.

No comments:

Post a Comment