Sunday, May 11, 2008

Puyuh Goreng Pedas

Lauk tengahari Sabtu semalam...baki yang ummi masak tempohari..so ni nak perabihkan stok lee...takut terlupa lak lama2 biar dalam fridge tu..Masak cam gini je la yang lakunyaaa..Ni ummi masak ikut citarasa ummi je...tapi licin...Adoii jgn makan selalu le puyuh ni, panas dan banyak kolestrol ni...hehe

Bahan:-
4 ekor puyuh - sederhana besar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
15 tangkai cili kering - kisar
8 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
3 sudu besar madu
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar gula
2 batang serai - dititik
garam secukup rasa

Cara Memasak:-
Bersihkan puyuh dan toskan. Gaulkan puyuh dengan garam, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan jintan manis. Perap setengah jam. Goreng kekuningan. Panaskan minyak, tumis serai, bawang putih hingga wangi. Masukkan cili dan bawang kisar. Masak dengan api perlahan hingga cili pecah minyak. Masukkan halia dan kunyit hidup tumbuk. Masukkan gula, air asam jawa dan madu. Kacau sebentar dan masukkan puyuh serta garam. Gaul rata dan angkat.

No comments:

Post a Comment