Wednesday, May 14, 2008

Kari Devil Portugis

Ni resepi dari majalah Saji...emm bagus jugak sesekali x payah pakai santan..nak kata masak pedas pun bukan jugak..ala-ala rendang tapi xda santan...emm licin jeee..kat rumah ni..

Bahan:-
1 ekor ayam - potong 12
3 labu bawang besar - kisar
6 ulas bawang putih - kisar
3 cm halia - tumbuk
5 tangkai cili merah - hiris
5 sudu besar cili kering kisar
3 biji buah keras - tumbuk
3 cm kunyit hidup - tumbuk
1 sudu kecil biji sawi
sedikit gula
sedikit garam
1 sudu besar cuka

Cara Memasak:-
Bersihkan ayam, toskan. Tumis semua bahan kisar dan biji sawi sampai pecah minyak. Masukkan ayam dan masak sampai kecut. Boleh juga tuangkan secawan air. Tutup periuk agar ayam cepat masak. Masukkan semua bahan tumbuk dan gaul rata. Masukkan garam, gula dan cuka secukup rasa. Kacau hingga sebati dan sesuaikan rasa. Biarkan mereneh dan agak pekat. Siap untuk dihidang bersama nasi atau roti.

No comments:

Post a Comment