Monday, April 7, 2008

Sotong Bakar Cicah Air Asam

Dah lama x makan sotong bakar camni...teringat kat air asam pulak lagi...tp kali ni ummi x tumbuk, just potong2 je cilinya..

Bahan:-
2 - 3 ekor sotong sederhana besar
garam
serbuk kunyit

Air Asam:-
1 biji cili merah - potong/cincang halus
5 biji cili padi - cincang halus
2 ulas bawang merah - hiris nipis
1 cm belacan - bakar
1 sudu besar gula
1 biji limau kasturi - diperah
garam

Cara Menyedia:-
Sotong - dibasuh bersih, toskan dan dikelar jangan putus. Gaul dengan garam dan serbuk kunyit. Bakar selama 6-8 minit dalam oven atau dipanggang atas dapur. (jangan terlalu lama, nnt liat lak jadinya)

Air Asam - campur aja sume2 bahan. Seimbangkan rasa masamnya mengikut selera anda.

No comments:

Post a Comment