Sunday, April 20, 2008

Sambal Tumis Udang

Hari ni masak sambal tumis udang untuk breakfast dengan nasi lemak hijau ni...emmm my kids memang le suka sangaaattt masak udang camni, asal pedas je, licin..hehe

Bahan:-
1/2 kg udang sederhana besar - bersihkan
20 tangkai cili kering - kisar
15 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1/4 cawan air asam jawa
1/2 bulatan gula kabung
2 sudu besar gula pasir
1 labu bawang besar - potong bulat
1/4 cawan air
garam

Cara Memasak:-
Gaul udang dengan serbuk kunyit dan garam, goreng sekejap..Angkat dan ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan kisar, perlahankan api. Kacau hingga cili pecah minyak. Masukkan air asam jawa, gula kabung dan gula pasir. Kacau lagi. Bila agak pekat, masukkan sedikit air. Biar sikit pekat lagi, masukkan udang dan garam. Kacau rata dan perlahankan lagi api. Biarkan kuah naik minyak...tutup api.

No comments:

Post a Comment