Tuesday, April 29, 2008

Ikan Krai Masak Tempoyak

Emm pergi Pasar Tani baru ni leee...gila2 tengok ikan sungai, lama dah x makan ikan krai ni..ikan mahal sikit, ori dari Sg Pahang..RM16 sekilo tau, x padan dgn kecik..tapi lagi sedap dari ikan patin tau..cuma...byk tulang laa, x mcm patin..tu pasal isi dia lg manis (mcm ikan parang kan..byk tulang, tp sedap!)


Bahan:-
1 ekor ikan Krai (cuci dgn asam limau, basuh dan kerat 2)
1/3 cawan tempoyak
6 biji cili padi - tumbuk
1 inci - kunyit hidup - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
7 - 8 tangkai daun kesum
1 keping asam gelugor - optional (ummi guna tempoyak baru, so kurang masam)
1/2 batang timun - kerat memanjang lebar 2 in.
bunga kantan (* ummi xda ni, lupa nk beli..)
air secukupnya
garam


Cara Memasak:-
Campurkan sume bahan kecuali ikan dan daun kesum ke dalam periuk dengan 1 cawan air. Didihkan sebentar. Masukkan timun, dan daun kesum. Biar sebentar dan masukkan ikan dan tambah air sedikit lagi..biar kuah sedikit pekat, lebih sedap. Bila mendidih, seimbangkan rasa dan angkat.

No comments:

Post a Comment