Sunday, April 13, 2008

Asam Pedas Rebus Ikan Dgn Nanas

Hidangan tengahari sabtu, resepi dari majalah Saji ni...sedapnyaaaa....!! Kena sangat dengan tekak ummi..hubby pun suka.

Bahan:-
500 gm ikan tenggiri (*ummi guna ikan Aji-Aji, kenal tak?)
10 tangkai cili merah - kisar
8 tangkai cili padi - kisar
2 batang serai - kisar
30 gm kunyit hidup - kisar
10 ulas bawang merah -kisar
3 keping asam gelugor
3 - 4 cawan air
1/2 biji nenas/nanas - potong nipis lebar
1 sudu besar gula
garam secukup rasa

Cara Memasak:-
Bersihkan ikan dan dilumur dengan garam. Ketepikan. Campurkan semua bahan kisar ke dalam periuk, masukkan air dan masak atas api perlahan hingga mendidih. Masukkan asam gelugor. Biarkan didih lagi, masukkan nanas. Biarkan nanas setengah masak, masukkan ikan, garam dan gula. Masak hingga ikan masak/lebih kurang 5 minit.

No comments:

Post a Comment