Monday, March 10, 2008

Baked Potato And Cheese Frittata


Another recipe from Women's Weekly, simple n ez....sedap sangat...Buat petang semalam for dinner n ummi adjust sikit bahannya ikut stok yg ada, my kids makan dengan cili sos and mayonnies..cukup mengenyangkan..

Bahan:-
4 biji kentang sederhana besar (800 gm)
4 biji telor - pukul sikit
1/2 cawan cincangan daging (*ummi guna chicken sausage)
1 biji tomato - dadu
2 labu bawang besar (sederhana) - hiris nipis
1 sudu besar hirisan daun parsley - (*ummi guna daun sup n daun bawang)
1 cawan parutan cheddar cheese (*ummi guna mozarella cheese)

Cara Membuat:-
Preheat oven pada suhu 180 C dan griskan loyang 7 x 7 x 3 cm (*ummi guna loyang bulat diameter 7"). Parut kentang, dan perah buang sikit airnya. Campurkan semua kentang, telor, sausage, tomato, bawang, daun sup/parsley dan separuh parutan cheese. Gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang. Tabur rata lebihan parutan cheese tadi. Bakar selama 40 minit atau sehingga kekuningan. Sejukkan dan potong untuk hidangan bersama sos cili dan mayonis.

No comments:

Post a Comment