Petang tadi abang long balik semula ke Kolej, so xtau apa nak bekal dah kat dia ni...Tgk dlm fridge pun ada lebihan lemon curd ari tu..so I baked this Very Lemon Cakes....very nice, so soft!! Actually I just bought a few Women's Weekly recipe books at MPH, Great Eastern Mall, Ampang...it cost me RM***.00..huhuuuu...Fortunately, this one has turned out well!!
Bahan:-
150 gm butter - suhu bilik
1/2 cawan gula castor
1 cawan lemon curd (*boleh lihat resepi terdahulu)
1 sudu teh parutan kulit lemon
3 biji telor
1 cawan tepung serbaguna )
3 sudu teh baking powder ) * ayak bersama
1/2 cawan tepung kastad )
1/2 cawan gula kiub - hancurkan
1/4 cwan lemon juice
Cara Membuat:-
Preheat oven pada suhu 180 C. Pukul butter, gula, lemon curd dan parutan kulit lemon bersama dengan menggunakan senduk kayu hingga sebati. Masukkan telor ke dalam adunan tadi dan kacau rata. Masukkan tepung, tepung kastad dan baking powder dan kacau sebati. Sendukkan adunan hingga separuh acuan ke dalam muffin cupcake atau loyang kek. Taburkan gula kiub yang telah dihancurkan. Bakar selama 20 - 25 minit atau hingga cake kekuningan. Keluarkan dan tuang pula lemon juice ke atas setiap cupcake dan bakar lagi selama lebihkurang 4 - 5 minit. Sejukkan atas redai.
Ummi ni rajin juga try resipi dari Majalah Women Weekly tu eh? Reliable eh?
ReplyDeleteumi kakmOn pun suka buak kek lemon simple tapi sedap ni..
ReplyDeletemamafami pun belanggan ngan women weekly ka??
resepi doreng memang best ;)
Mama - emm bila dah ketandusan dan nak senang ummi suka gak try yang fast n ez...so simple kan..
ReplyDeletekakmOn - aa lemon cake x muak sangat kakmOn, asyik pekena choc cake je...eee seraammm, lari inci dah..hehe..Aa, kakmOn, Women's Weekly is good for anyone who always bz like hell..hehe