Sunday, February 3, 2008

Basic Bread With Mix Fruit


Malam tadi sempat lagi buat roti untuk breakfast pagi ni...ternampak resepi ni kat rumah Maklang..resepi asal dari Rnet...lembut dan gebu je sampai ke petang pun dan doh pun cepat jer naik...next time I'll stick to this one...hehe..thanx Maklang..

Bahan A:-
350 gm tepung roti/high protein flour
150 gm tepung superfine
100 gm gula
1 sudu teh garam halus
30 gm susu tepung
1 sudu teh bread improver (optional)
1 sudu teh bread softner (optional)
4 sudu yis kering
*Gaul rata semua bahan di atas.

Bahan B:-
Air
1 biji telor kecil (pukul sikit)
* Campurkan kedua2 bahan supaya mendapat 265 gm.

Bahan C:-
40 gm butter
40 gm shortening
* ummi guna shortening sume.
Cara-cara:-
Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sehingga adunan licin. Masukkan bahan C dalam adunan dan uli lagi sehingga mendapat adunan yang licin dan tidak melekat di tangan dan bekas. Bulatkan dan perap selama 30 - 40 minit. Bila telah naik 2 kali ganda, tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. (*agar roti tidak berongga besar di dalam) Bahagikan doh lebih kurang 60gm dan bulat-bulatkan. (*ummi campur dan uli doh dengan mix fruit). Buat sampai habis dan rehatkan selama 10 - 20 minit. Sapu doh dengan telor dan bakar pada suhu 175C selama 20 minit/hingga masak. Keluarkan dan sapu dengan butter ketika panas. Sejukkan.

No comments:

Post a Comment