Dah lama x makan sotong masak lemak camni, selalu goreng, xpun wat sambal tumis...Emm sedapnya makan dengan nasi putih panas2 masak lemak ni...
Bahan:-
8 ekor sotong sederhana besar - cuci bersih, belah dua dan kelar2
2 cawan santan pekat
6 - 8 biji cili padi - tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 - 2 batang serai - ketuk
1/2 sudu kecil - serbuk kunyit
1 helai daun kunyit - simpul/belah 2
1 biji tomato - belah 4
garam
Cara Memasak:-
Bahan:-
8 ekor sotong sederhana besar - cuci bersih, belah dua dan kelar2
2 cawan santan pekat
6 - 8 biji cili padi - tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 - 2 batang serai - ketuk
1/2 sudu kecil - serbuk kunyit
1 helai daun kunyit - simpul/belah 2
1 biji tomato - belah 4
garam
Cara Memasak:-
Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk, tuangkan 1 cawan santan dulu, masak sekejap dan masukkan serai dan serbuk kunyit. Bila mendidih masukkan daun kunyit dan sotong. Kacau sebentar dan masukkan sebahagian santan lagi serta garam. Bila kuah didih, masukkan tomato, tutup api dan angkat. Kacau2 dulu sebentar agar kuah tidak berkepala.
this is nice but my version would be minus the garlic, onion, lemon grass and tomato....add big chunks of cucumber when the gravy boiling and off the fire.....and 2 pieces of asam keping.....
ReplyDeleteZai, thanx.. next time i'll try ur version to add cucumber (selalu letak dalam ikan sj)..can also put daun limau purut kan..Usually i don't use asam keping for cuttlefish or prawn, except for fish only..(*that's what my mom told me..hehe). Rasanya asam keping akan hilangkan rasa manis dan kenyalkan isi sotong n udang tu..
ReplyDelete