Wednesday, January 30, 2008

Mee Bandung Kak Pah Sherry

Orang lain sume dah buat, ummi baru berkesempatan try resepi kak pah ni lepas menguli roti, sementara tunggu roti naik, ummi masak mee ni...sedap sangat..Aiman makan dulu n terus tanya, "mak ini mee yang betul2 hor leaw tu ke?" Ummi pun pandang dia, hah?? Aa ya lah kot, tu mee penang kan...hehe..Bila makan, aa betul lah, betul2 hor leaw lah boleh kata..hehe...Thanx kak pah.

Bahan:-
Mee kuning - basuh, celur dan toskan
100 gm udang basah
100 gm daging - hiris nipis (ummi x letak pun)
5 batang crab stick - kerat 2 (ummi xda gak ni)
2 biji telor (ummi letak 4 biji cukup2 tuk hubby n kids)
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tomato puree
1 biji bawang besar - belah 4
4 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 kiub pati ayam Maggi
Garam
sedikit gula
lada sulah
1 batang lobak merah - potong kecil
200 gm bunga kobis - potong kecil
15 tangkai snow peas - ummi ganti putik jagung
1 biji tomato - belah 6
3 - 4 cawan air/secukupnya
Minyak

Bahan sampingan:-
Bawang goreng
Tauhu - goreng kekuningan dan potong kecil
Daun sup & daun bawang - hiris halus
Lada kicap - cili merah dihiris dan campurkan dgn kicap cair n perahan lemon

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan cili kisar hingga wangi. Masukkan tomato puree, sos tomato, sos cili dan sos tiram, kacau rata. Masukkan bawang besar, kemudian kicap cair. Masukkan daging dan tuangkan sedikit air, biarkan empuk baru masukkan udang dan crab stick. Tuangkan air dan biarkan mendidih, masukkan semua sayuran dan kiub pati ayam, garam, gula dan lada sulah. Seimbangkan rasa. Akhir sekali pecahkan telor terus ke dalam masakan dan perlahankan api. Biar telor masak dan matikan api.

Untuk hidangan, letak mee dalam mangkuk, tuangkan kuah dan letak bahan sampingan tadi.

No comments:

Post a Comment