Monday, January 7, 2008

Ikan Tenggiri Rendam Asam/Colek Ike Tenggiri

Resepi dari zaliana@MR.. memang berselera makan nasi panas2....ummi wat half je dari bahan ni..

Bahan:-
4 keping ikan tenggiri
1/2 cawan air masak
2 sudu besar gula
2 sudu teh garam
5 biji cili padi
2 - 3 biji limau nipis
1 inci belacan (bakar sikit)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu/hiris nipis)
Sedikit daun ketumbar (hiris) - ummi x isi ni.

Cara Memasak:
Letakkan sedikit garam pada ikan dan bakar dalam oven hingga masak (Lebih sedap kalu bakar dengan dapur arang). Campurkan air masak, cili, garam, gula, belacan dan perahan air limau dan kisar. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Tuang dalam bekas dan gaulkan dengan bawang, tomato dan daun ketumbar. Gaul sebati dan tuangkan ke dalam pinggan yang diletak ikan yang telah dibakar. Sedia untuk dimakan...sedap dengan nasi panas2...

No comments:

Post a Comment