Sunday, January 20, 2008

Ikan Bawal Kukus

Resepi asal dari Chef Florence, ummi cilok dari resepi Mat Gebu. Mat masak ikan siakap. Ummi masak ikan bawal...heheheh...Tapi hubby kata sedap laah ramuannya...meratah sekali gituu..Power, thanx Mat! (*semenjak, 2 menjak ni asyik cilok resepi Mat jer..yalah, Mat display sikit punya terliuq)

Bahan:-
1 ekor ikan siakap (ummi guna 2 ekor ikan bawal sederhana besar)
1/2 camca teh gara
1/2 camca teh tepung jagung
1/2 camca teh lada sulah
3 camca teh lada sulah
3 camca besar jus limau kasturi *
1 1/2 camca besar minyak masak*
1 1/2 camca teh gula *
1/2 camca teh garam *
5 - 10 biji cili padi, dihiris *
2 batang serai, dihiris halus *
1/2 kuntum bunga kantan, dihiris *
1 helai daun limau purut, dihiris halus *
1/2 inci halia muda, dihiris halus *
2 ulas bawang putih, dihiris halus *
1/2 camca teh tepung jagung *
1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis/1/2 kiub pati ikan bilis Maggi *

Cara Menyediakan:-
Lumurkan ikan dengan garam, tepung jagung dan lada salah. Ketepikan sementara menyediakan sosnya.
Dalam satu bekas, satukan kesemua bahan sos yang bertanda * hingga sebati. Ketepikan. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan dalam bekas dan tuangkan sos rata2 dan masukkan sebahagian ke dalam belahan perut ikan. Kukus lebihkurang 10 minit. (bergantung kepada saiz ikan). Bila ikan bertukar menjadi putih, angkat dan makan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment