Saturday, December 8, 2007

Soft Butter Bun


Pada asalnya dulu ambil resepi Diana ni dari blog Jun, tq Diana n Jun for suggesting this recipe. Dah selalu wat roti ni, senang dan tentunya menjadi....ummi mmg xda breadmaker, so uli aje lah dengan kudrat tangan ku ini..

Bahan A:
350 gm tepung roti
150 gm tepung superfine
100 gm gula
4 sudu teh yeast
1 sudu teh garam
30 gm susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softner

Campurkan semua bahan di atas, gaul sebati.

Bahan B:
250 ml air
1 biji telor - pukul sikit

Bahan C:
40 gm butter - suhu bilik
40 gm shortening

Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Uli sebati dan licin. Masukkan pula bahan C, uli lagi hingga tidak melekat di tangan. Tutup dengan cling paper/film dan rehatkan selama 50 minit - 1 jam. Bila adunan telah naik hampir 2x ganda, tumbuk2 adunan, dan uli lagi. Rehatkan lagi 10 minit. Buat bentuk bulat dan isi filling yang disukai. Sapu dengan kuning telor dan bakar pada suhu 150 deg. C selama 20 minit. Bila telah masak, keluarkan dan sapu roti dengan butter terus.

No comments:

Post a Comment