Sambal ni memang lawan dengan daging rebus yang telah diambil airnya untuk masak nasi daging. Dulu memang mak ummi selalu sangat buat sambal camni. Mak ummi orang P.Pinang, so memang famous sambal camni kat sana bila makan dengan nasi daging.
Bahan:-
2 biji tomato - hiri nipis/dadu
2 biji cili merah - hiris nipis
4 biji cili padi - hiris nipis
1 labu bawang besar - hiris kecil nipis
1 inci belacan - bakar
1/4 cawan air asam jawa pekat
sedikit gula
sedikit garam
Cara Menyedia:
Campur semua bahan yang dihiris, bancuh bersama air asam jawa dengan belacan (ditenyeh hancur). Masukkan gula dan garam..gaul rata. Siap untuk dicecah dengan daging rebus.
intan penah buat sekali..tapi cicah dgn air asam..sedap laa makanan org utara nih..abg daku cukup suka sbb dia pun mai dari sana..hehehe..
ReplyDeleteOo ya ke intan, mak akak pun orang utara, dah bese makan sambal camni..kalu tumbuk2 kasar sikit cili merah tu pun sedap..lagi terasa..memang fav family n parent akak pun...intan pun orang Utara ke, kat mana?
ReplyDelete