Monday, December 17, 2007

Sambal Belacan Penang

Musim hujan ni, macam apa org penang sebut...segan jaa nak masuk dapuq..Ni sebenarnya dinner malam kelmarin, tp bese lah ummi xdan nk upload..sori lah ek..sempoii je masak..ada sambal belacan ni laju sikit makan, org utara kena tau la wat sambal belacan kan..ummi ulam dengan timun dan kobis mentah je..sedap...hehe..Kadang2 buat banyak2, simpan dalam fridge..Nak resepi gak ke? Bagi ja lah nooo..

Bahan:
5 biji cili merah
8 biji cili padi
2 cm belacan - dibakar
1 sudu besar gula
1 biji tomato - potong
1/2 sudu kecil garam
(*ummi kurangkan kerana belacan besenya dah masin)
3 sudu besar air asam jawa pekat

Blend aja sume2..siap. Emm baunya menyengat hidung, dan dan tu, rasa lapar...

No comments:

Post a Comment