Bahan:-
2 keping ikan tenggiri (ikan lain pun boleh)
3 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia - hiris halus
3 sudu besar tauchu
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar cili kering kisar
1/4 cawan air asam jawa
2 biji cili merah - belah 4
2 biji cili hijau - belah 4
1 biji tomato - belah 6
1 labu bawang besar - potong bulat
sedikit air
sedikit garam (taucu dah masin tau)
sedikit gula
Cara Menyedia:
Goreng ikan 2/3 masak, angkat dan ketepikan. Kurangkan minyak menggoreng ikan tadi kepada 3 sudu besar. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Masukkan cili kering, kacau sebentar dan masukkan taucu dan kicap pekat. Masukkan air asam jawa, gula, garam dan akhir sekali letak ikan. Sebelum angkat masukkan cili, tomato dan bawang besar.
i suka makan nih kalau ikan senangin or ikan parang...
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Qurban to you and family
Zai, ikan parang my fmly xleh msuk langsung hehe..byk tulang, my kids x pandai makan, alamat 1 jam duk pilih tulang..yeap senangin best gak, kalu steam or wat gulai lemak cili padi kann...Selamat Hari Raya Qurban juga utk u n fmly...Raya kat mana?
ReplyDelete