Thursday, December 6, 2007

Ayam Masak Kicap Pedas


Balik kerja petang tadi, buka fridge tengok ada ayam je tinggal sikit lagi..Tanya anak-anak nak makan apa, Aiman awal-awal jawab masak kicap pedas-pedas sikit mak....emm layaaannn...

Bahan:-
1/2 ekor ayam - potong kecil dan goreng 2/3 masak.
4 sudu besar cili dan bawang kisar
1/2 sudu kecil jintan manis - tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 cm halia - tumbuk
3 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 batang serai
5 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu gula
garam

2 biji cili merah/hijau - belah 4
1 labu bawang besar - potong bulat

Cara Memasak:
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang dan serai. Masukkan cili kisar dan kacau agak naik minyak. Masukkan kicap pekat, air asam jawa dan gula. Kacau sekejap masukkan ayam dan gaul rata dengan bahan. Letak garam secukup rasa. Sebelum diangkat maskkan bawang besar dan cili hidup tadi. Kacau rata. Angkat.

No comments:

Post a Comment