Monday, November 12, 2007

Sayur Campur Ngan Tofu Telor/Jepun

Ni pun sayur campur senang tapi sedap. Masak je dgn apa yang ada dalam fridge...hehe...
Bahan-bahan:-
2 tofu jepun/tauhu telor (dalam plastik)
1 batang kecil lobak merah - potong panjang halus (1 1/2 in)
1 kuntum bunga kobis
1/2 batang kobis pokok
1/2 biji capsicum (lada benggala hijau)
1 biji lada merah
1 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - racik halus
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil sos ikan
Garam

Cara Memasak:-
Potong tauhu telor bulat-bulat setebal 1cm. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan sos tiram, kicap cair dan sos ikan. Kemudian masukkan capsicum, lada merah, bunga kobis dan carrot. Kacau agak setengah masak, masukkan sayur kobis pokok. Masukkan garam. Goreng sayur hingga masak (jangan terlalu layu). Tutup api. Masukkan tauhu ke dalam sayur dan gaul perlahan-lahan. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment