Tuesday, November 6, 2007

Simple Paela For Dinner!

Walaupun bekerja, masak tetap kena masak kan, even simple dish...mujur family sume tak banyak karenah...senang sangat....janji ada makanan nak masuk ke perut..hehe..Jarang sangat beli, kecuali terlalu letih, xpun ada kerja lain perlu setel...
So Nasi Peala pun boleh jadi hidangan malam..Actly ummi masak ni jumaat lepas...tapi tak sempat nak posting...Resepi dari kawan blogger, selalu duk merayap rumah diaorang. Ummi pun guna bahan ikut apa yang ada dlm fridge..Janji boleh masak..


Bahan:-
2 cawan beras basmathi - basuh dan toskan
2 cawan air
2 keping dada ayam - potong nipis
10 ekor udang sederhana besar
3 ekor sotong (potong besar2 sikit)
1 kiub stok ayam/1 sudu pati pekat
2 biji tomato - belah2 empat
1 biji capsicum hijau (potong dadu)
1 biji capsicum merah (potong dadu) - xda dlm fridge
daun sup - hiasan
garam
sedikit serbuk kunyit
3 sudu besar butter/marjerin
Bahan Tumis:
1 labu bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
3 cm halia (ketuk)


Caranya:-
Panaskan butter, goreng udang dan sotong, angkat dan ketepikan. Tumiskan bahan tumis hingga layu dan wangi. Masukkan isi ayam, kacau rat. Masukkan air stok (ikut sukatan beras), serbuk kunyit dan garam. Bila mendidih, masukkan beras dan semua sayuran. Bila nasi hampir kering, masukkan daun sup serta udang dan sotong tadi. Biar nasi betul2 masak. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment