Monday, November 19, 2007

Kari Ayam


Hari ni..x berapa nak makan nasi rasanya. So I've decided tuk masak kari ayam untuk makan dengan roti jala...ya lah sekarang ni musim menjala kot...hehe..so kena sediakan kuah kari tuk roti jala tu dulu...This is my recipe:-

Bahan-bahan:-
300 gm ayam - potong kecil-kecil
4 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih ) kisar
1 1/2 inci halia )
1 paket rempah daging ) bancuh
1 cawan santan pekat ) sebati
2 sudu kecil serbuk lada )
1 sudu kecil serbuk ketumbar
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 batang serai - ketuk
2 cawan santan cair
1/2 cawan air asam jawa
3 biji kentang - kupas dan potong kecil
1/2 batang karot - potong memanjang 1 1/2 in.
4 sudu besar minyak masak
Garam

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis serai, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau sebentar dan masukkan bahan kisar. Bila naik bau, masukkan bancuhan pati santan dan rempah serta serbuk ketumbar. Perlahankan api, kacau selalu sehingga naik minyak. Masukkan ayam dan kentang, kacau lagi dan masukkan karot serta air asam jawa. Akhir sekali masukkan santan cair dan garam. Apabila mendidih, perlahankan api dan tutup periuk sebentar, biar naik minyak. Seimbangkan rasa. Tutup api.

No comments:

Post a Comment