Bismillahir rahmanir rahim
Assalamualaikum... Alahaaii, ingatkan dapat konsisten update seminggu sekali pun, tersangkut jugak...mohon maaf la yea... Malas nak cerita kenapa...banyak cerita dan kesah kehidupan yang datang dan pergi tanpa disedari masa begitu singkat dibuatnya.. Ok lah, x ingin nak bercerita panjang. Hanya ingin bersyukur masih sempat jugak update buat tatapan pengunjung Home Sweet Home (seandai ada....??? ). Usah diminta, usah ditadah pinggan mu dik, semuanya dah licin sejak berzaman, x ingat langsung bila terjadinya puding ni, mungkin hari raya hari tuh...haha
Ayuh jamu mata...akak dah beberapa kali buat puding ni tapi selalu lupa letak resepi kot, bila search nak copy paste resepi, xda lak, gambar puding ni dihidang masa Hana bertandang bercuti masa duk Jepun aritu ada, rupanya resepi x update kot, hehe. So just nak update entry, akak letak jugak lagik....
Puding ni sangat sedap, bergegar2 jek teksturnya...melorot masuk ke tekak...sejuk-sejuk pulak tu...boleh bayangkan tak? Bayangkan...bayangkan... pastu pi buat, semudah 1, 2, 3 jer...hehe. Resepi dari Chef Hanieliza yang duk meletups2 xda musim tu...buku diulang cetak berulang-ulang kali, diupgrade lagik...tahniah Kak Liza cayang...
PUDING LAICI DANGDUT
Resepi: Chef Hanieliza dari Buku 1 Hari 1 Resepi
Bahan:-
- 10 gram serbuk agar-agar
- 2 liter air (8 cawan)
- 2 cawan gula halus
- 2 tin laici (dalam tin) - diasingkan airnya
- 1 tin susu sejat (400 ml)
Cara Membuat:-
- Masak serbuk agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
- Tutup api dan masukkan air laici dan susu cair, kacau rata.
- Tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Biarkan wap panas hilang sebentar.
- Masukkan ke dalam peti sejuk.
- Hidangkan dengan buah laici yang telah diasingkan tadi.
Jangan mintak dah naaa...mmg sudah lama licin, harapkan gambar je x basi...hehee...Pi buat cepat...sangat mudah, tp x nyesal punyer...